utorak, 5. kolovoza 2014.

Zaherica sa sumskim vocem

Sutra moj necak ima 18 godina! On se je rodio, a ja sam otisla na faks! Jedna od prvih rijeci mu je bila moja trojka iz matematike! Sestra bi ga pitala : 'Koliko je Jaja  dobila iz matematike?', a on bi kao iz topa govorio ti, ti ! Sve je to tako brzo proslo, a on je postao mladi covjek! Njegova zelja za rockas su bile Princes ustipci, ali eto uz njih sam mu napravila Zahericu sa sumskim vocem. On voli zdravo papati pa sam dodala malu notu svjezine u klasicnu Zahericu! Za biskvit je potrebno: 5 jaja, 250 g cokolade,125 g maslaca , 8 zlica secera u prahu, 4 zlice brasna, 2 zlice kakaoa.
Bijeljanjlke izmiksamo sa secerom u prahu, na pari otopimo maslac i cokoladu, u prohladeno dodamo zutanjke. Brasno i kakao prosijemo i sve skupa lagano umijesamo u snijeg od bijeljanjaka. Stavimo peci u predhodno zagrijanu pecnicu na 200•C te pecemo otprilike 30 min , ja pecem u manjem kalupu tako da mi treba i 40 min! Moram napomenuti da sam koristila domacu marmeladu od marelice koju je napravila sestrina sogorica i odlicna je! Prije nego sto izvadim biskvit iz pecnice uvijek ga provijerim drvenim stapicem, suh - pecen,mokar - nije. Tortu prerezati na pola
jos vrucu i premazati sa marmeladom od marelice u koju sam
umijesala jagode, borovnice, kupine i maline.
Poklopiti tortu sa drugom polovicom , dobro pritisnuti i premazati cijelu tortu sa marmeladom.
Na pari otopiti 150 g cokolade sa 70% kakaa, dodati 3 zlice ulja , te jos mlaku premazati preko torte
Ukrasiti pi zelji i smazati .... Jos jednom Bruno sretan ti rodendan , tvoja tetica te puno voli!

ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

Mini princeze

Vec dugo zelim objaviti omiljeni kolacic u mojoj kuci i oko kuce- citaj susjedi! Dugo sam trazila dobar recept za princes ustipke i napokon ga nasla u staroj tetinoj kuharici! Hvala bogu na Rudolphovoj pekarnici, jer sam malo pomocu njega izmijenila tetin recept- rezultat super. Potrebni sastojci za kuhano tijesto su : 1.25 dcl vode, 1.25 dcl mlijeka, 12,5 dkg maslaca, 12.5 dkg ostrog brasna, prstohvat soli, 4 jaja. Inace za kolace prvo radim filu, ali kod princeza ne jer prvo strahujem kako ce mi ispasti ustipci! Vodu, mlijeko, maslac i prstohvat soli staviti kuhati, kad zavri maknuti sa vatre i odjednom dodati prosijano brasno, brzo promijesati da se ne stvore grudice. Vratiti na vatru i kuhati dok ne pocne cvrcati i odvajati se od posude. Premjestiti u hladnu posudu, dodavati jaje jedno po jedno i energicno mijesati , tijesto mora biti sjajno! Tjesto staviti u spricu i istiskat priblizno velicinu oraha na pleh oblozen masnim papirom.
Staviti peci u pecnicu prethodno zagrijanu na 220•C na pola sata. Ne dolaziti u iskusenje i otvarati pecnicu, jer ce ustipci splasnuti. Dobro dode i poneka molitva... 
Kada smo sigurni da su ustipci gotovi prebacujemo se na kremu. Potrebni sastojci su : 4 zumanjka, 5 zlica secera , pola mahune vanilije ili bourbon vanili secer,3 dcl mlijeka, 2 zlice glatkog brasna, 500 ml slatkog vrhnja / brzo i fino/ vanili secer obicni. Zumanjke dobro umututi sa secerom , dodati brasno i vaniliju ili bourbon , zavrijeti mijeko i dodati u smjesu zumanjka, secera i brasna. Tuci na pari dok se ne zgusne. Ohladiti filu na hladnoj tacni prekrivenoj sa fresh folijom da se ne napravi korica! Izmiksati slatko vrhnje mikserom na najmanjoj brzini/ traje duze alu slag puno bolje ispadne/ sa obicnim vanili secerom. Pola slaga umijesati u dobro ohladenu kremu , a pola nam treba za ukras! Ohladenim ustipcima odrezati kapicu, puniti sa kremom, zatim slagom , vratiti kapicu ! Kapicu posuti secerom u prahu ili otopljenom cokoladom / dodati zlicu ulja da bude sjajna/.
I onda navaliti / tko nije na dijeti. /

Bezkvasna peciva

Napokon sam odlucila da je vrijeme skinuti kile koje sam nakupila poslije trudnoce. U mojim dijetama je jako bitno izbjegavati kruh pa evo jednog recepta za bezkvasna peciva. Moram napomenuti da mi je ovaj recept preporucio necak koji jako pazi na prehranu. Ja sam ga malo izmjenila dodavajuci zobene mekinje i maslinovo ulje !                                   Sastojci: 200 g integralnog brasna , 200 g smisnog/ ja koristim psenicu, proso i kukuruz/, 2 velike zlice zobenih mekinja, 2 zlice maslinovog ulja , sol , mineralna voda, lanene sjemnke , sezam!               Pomijesati suhe sastojke i dodati mineralne vode da izgleda kao kasica/cokolino/.                                 Namastiti kalupe za Muffine sa maslacom i napuniti smjesom svaki do vrha  /ispadne 10-12 peciva/.                           Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 250 stupnjeva 25 min, izvaditi iz kalupa tople.                                                   Meni je jedno pecivo cak i previse za  dorucak! 

utorak, 13. svibnja 2014.

Slatki kruh

 Slatki kruh
    ••••••••••• 
Moj sin nije gurman, on najvise voli jednostavnu kuhinju sa cistim okusima. Cim je vise namirnica on je uzasnut i ne jede! Medutim jako voli slatki kruh, tako da ga ne radim samo za Uskrs. Evo mog provjerenog recepta! Dva svjeza kvasca staviti u mali toplog mlijeka,zlica secera i brasna i pustiti da pocne raditi. Zamijesiti manje od kilu brasna(dio ostaviti za premjesiti), zlicicu soli, 4 zlice maslinovog ulja, kvas te toplog mlijeka dok ne dobijemo meko tjesto( oko 2,5 dcl). Dobro izlupati drvenim kuhacom, dok se ne pocnu raditi baloni! Naravno dobro je iskoristiti i pomoc prilikom mjesanja! Tjesto staviti na toplo i pustiti da se dize. 250g maslaca, 6 zlica secera, limunova i narancina korica, 2 vanili secera,grozdice namocene u toploj vodi i ocijedene, malo ruma izmjesati u glatku smjesu , dodati u vec nadiglo tijesto, jos jednom dobro ismjesati sa tjestom te dobro izlupati, pustiti da se nadigne! Dignuto  tijesto premijesiti sa ostatkom brasna da dobijemo malo cvrscu  kuglu. zatim staviti tjesto u pleh u kojem ce se peci te pustiti da se dize jos jednom. Ja pecem slatki kruh u tupperverovoj peki sa poklopcem , naravno prvo je dobro cijelu namazem sa maslacom! Prije stavljanja u pecnicu koju zagrijem na 200•C  u salicu stavim 2 zlice secera u prahu i zlicu obicnog, dodam malo vode da dobijem gustu bijelu smjesu koja se mrvi, sa tim posipam kruh i stavim ga peci 1 h. Meni u peki kora ne gori, ali mislim da ako se ne pece u peki treba pokriti sa papirom za pecenje kada pocne crniti! Kruh je odlican , a mome sinku najbolji sa nuttelom.!!!
••••••••
•••••••

srijeda, 16. travnja 2014.

Sto brze to bolje

Nekad mi se stvarno ne da kuhati,a uz dvoje djece , jedno je pubertetlija, a drugo jos uvijek dojence moram kuhati i dva rucka! Jucer je bio takav dan. Luka bi jeo torteline sa salsom, a Lana to jos uvijek ne jede pa sam njoj napravila povrtnu juhicu sa prosom. Naravno Luka ne zeli ni okusiti povrce koje kuham Lani. Njegov jelivnik se sveo na 10 namirnica zadnje  dvije godine, a i tih 10 pomalo smanjuje! Nego da ne duljim muzicu i meni se nije dalo jesti nista od navedenog pa sam napravila pastu sa spinatom i svjezom ricotom! Gotovo za 10 min , a savrseni za lagani rucak. Spinat sam povenula na tavi sa malo maslinovog ulja, kad je otpustio vodu dodala sam cesnjak , malo soli i papra, te zalila sa vrhnjem za kuhanje! Pastu nisam cijedila nego sam je  onako iz padele vadila i dodavala u tavu  sa umakom! Staviti u tanjur i nakomadati sir, koji daje svjezinu!

utorak, 15. travnja 2014.

Salata od Mrkaca

Muzic je operirao nogu i vec je tjedan dana u gipsu, a kako stvari stoje biti ce jos par tjedana. Kako je nase drustvo veliko svi mu dolaze u posjetu! Sinoc su bili kod nas prijatelji sa jedrenja! Ugodno druzenje, puna kuca djece razlicitih uzrasta, casa dobrog vina....  Napravila sam salatu od mrkaca, narezala malo Pecorina koji slani incun i evo lagane vecerice koja je svima pasala.  2kg mrkaca kuhati u expres loncu oko 1h i 45 min , ohladiti ih u vodi u kojoj su se kuhali, skuhati 3 krumpira pod ljuskom.   Dva mlada luka, jedan rezanj cesnjaka, par zelenih i crnih maslina, persin. Mrkace narezati na kolutice, ja osobno skinem onu sluz i malo pipaka, krumpir na male kockice, dodati maslinovo  ulje, posoliti i popapriti. Aceto ili limun se moze dodati odmah , ali ja volim da si svatko odredi kiselost koju zeli . Za dekoraciju
stavim salatu u Jakobove kapice!                  

mirtina kuhinja: Cupcake

mirtina kuhinja: Cupcake: Moji su decki jutros glasali za Mufine! Inace ih pravim samo u tamnoj varijanti, ali smo danas umijesali i bijelu cokoladu! Luka, moj sin ih...