ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

Mini princeze

Vec dugo zelim objaviti omiljeni kolacic u mojoj kuci i oko kuce- citaj susjedi! Dugo sam trazila dobar recept za princes ustipke i napokon ga nasla u staroj tetinoj kuharici! Hvala bogu na Rudolphovoj pekarnici, jer sam malo pomocu njega izmijenila tetin recept- rezultat super. Potrebni sastojci za kuhano tijesto su : 1.25 dcl vode, 1.25 dcl mlijeka, 12,5 dkg maslaca, 12.5 dkg ostrog brasna, prstohvat soli, 4 jaja. Inace za kolace prvo radim filu, ali kod princeza ne jer prvo strahujem kako ce mi ispasti ustipci! Vodu, mlijeko, maslac i prstohvat soli staviti kuhati, kad zavri maknuti sa vatre i odjednom dodati prosijano brasno, brzo promijesati da se ne stvore grudice. Vratiti na vatru i kuhati dok ne pocne cvrcati i odvajati se od posude. Premjestiti u hladnu posudu, dodavati jaje jedno po jedno i energicno mijesati , tijesto mora biti sjajno! Tjesto staviti u spricu i istiskat priblizno velicinu oraha na pleh oblozen masnim papirom.
Staviti peci u pecnicu prethodno zagrijanu na 220•C na pola sata. Ne dolaziti u iskusenje i otvarati pecnicu, jer ce ustipci splasnuti. Dobro dode i poneka molitva... 
Kada smo sigurni da su ustipci gotovi prebacujemo se na kremu. Potrebni sastojci su : 4 zumanjka, 5 zlica secera , pola mahune vanilije ili bourbon vanili secer,3 dcl mlijeka, 2 zlice glatkog brasna, 500 ml slatkog vrhnja / brzo i fino/ vanili secer obicni. Zumanjke dobro umututi sa secerom , dodati brasno i vaniliju ili bourbon , zavrijeti mijeko i dodati u smjesu zumanjka, secera i brasna. Tuci na pari dok se ne zgusne. Ohladiti filu na hladnoj tacni prekrivenoj sa fresh folijom da se ne napravi korica! Izmiksati slatko vrhnje mikserom na najmanjoj brzini/ traje duze alu slag puno bolje ispadne/ sa obicnim vanili secerom. Pola slaga umijesati u dobro ohladenu kremu , a pola nam treba za ukras! Ohladenim ustipcima odrezati kapicu, puniti sa kremom, zatim slagom , vratiti kapicu ! Kapicu posuti secerom u prahu ili otopljenom cokoladom / dodati zlicu ulja da bude sjajna/.
I onda navaliti / tko nije na dijeti. /

Nema komentara:

Objavi komentar