utorak, 13. svibnja 2014.
Slatki kruh
Moj sin nije gurman, on najvise voli jednostavnu kuhinju sa cistim okusima. Cim je vise namirnica on je uzasnut i ne jede! Medutim jako voli slatki kruh, tako da ga ne radim samo za Uskrs. Evo mog provjerenog recepta! Dva svjeza kvasca staviti u mali toplog mlijeka,zlica secera i brasna i pustiti da pocne raditi. Zamijesiti manje od kilu brasna(dio ostaviti za premjesiti), zlicicu soli, 4 zlice maslinovog ulja, kvas te toplog mlijeka dok ne dobijemo meko tjesto( oko 2,5 dcl). Dobro izlupati drvenim kuhacom, dok se ne pocnu raditi baloni! Naravno dobro je iskoristiti i pomoc prilikom mjesanja! Tjesto staviti na toplo i pustiti da se dize. 250g maslaca, 6 zlica secera, limunova i narancina korica, 2 vanili secera,grozdice namocene u toploj vodi i ocijedene, malo ruma izmjesati u glatku smjesu , dodati u vec nadiglo tijesto, jos jednom dobro ismjesati sa tjestom te dobro izlupati, pustiti da se nadigne! Dignuto tijesto premijesiti sa ostatkom brasna da dobijemo malo cvrscu kuglu. zatim staviti tjesto u pleh u kojem ce se peci te pustiti da se dize jos jednom. Ja pecem slatki kruh u tupperverovoj peki sa poklopcem , naravno prvo je dobro cijelu namazem sa maslacom! Prije stavljanja u pecnicu koju zagrijem na 200•C u salicu stavim 2 zlice secera u prahu i zlicu obicnog, dodam malo vode da dobijem gustu bijelu smjesu koja se mrvi, sa tim posipam kruh i stavim ga peci 1 h. Meni u peki kora ne gori, ali mislim da ako se ne pece u peki treba pokriti sa papirom za pecenje kada pocne crniti! Kruh je odlican , a mome sinku najbolji sa nuttelom.!!!
srijeda, 16. travnja 2014.
Sto brze to bolje
Nekad mi se stvarno ne da kuhati,a uz dvoje djece , jedno je pubertetlija, a drugo jos uvijek dojence moram kuhati i dva rucka! Jucer je bio takav dan. Luka bi jeo torteline sa salsom, a Lana to jos uvijek ne jede pa sam njoj napravila povrtnu juhicu sa prosom. Naravno Luka ne zeli ni okusiti povrce koje kuham Lani. Njegov jelivnik se sveo na 10 namirnica zadnje dvije godine, a i tih 10 pomalo smanjuje! Nego da ne duljim muzicu i meni se nije dalo jesti nista od navedenog pa sam napravila pastu sa spinatom i svjezom ricotom! Gotovo za 10 min , a savrseni za lagani rucak. Spinat sam povenula na tavi sa malo maslinovog ulja, kad je otpustio vodu dodala sam cesnjak , malo soli i papra, te zalila sa vrhnjem za kuhanje! Pastu nisam cijedila nego sam je onako iz padele vadila i dodavala u tavu sa umakom! Staviti u tanjur i nakomadati sir, koji daje svjezinu!
utorak, 15. travnja 2014.
Salata od Mrkaca
Muzic je operirao nogu i vec je tjedan dana u gipsu, a kako stvari stoje biti ce jos par tjedana. Kako je nase drustvo veliko svi mu dolaze u posjetu! Sinoc su bili kod nas prijatelji sa jedrenja! Ugodno druzenje, puna kuca djece razlicitih uzrasta, casa dobrog vina.... Napravila sam salatu od mrkaca, narezala malo Pecorina koji slani incun i evo lagane vecerice koja je svima pasala. 2kg mrkaca kuhati u expres loncu oko 1h i 45 min , ohladiti ih u vodi u kojoj su se kuhali, skuhati 3 krumpira pod ljuskom. Dva mlada luka, jedan rezanj cesnjaka, par zelenih i crnih maslina, persin. Mrkace narezati na kolutice, ja osobno skinem onu sluz i malo pipaka, krumpir na male kockice, dodati maslinovo ulje, posoliti i popapriti. Aceto ili limun se moze dodati odmah , ali ja volim da si svatko odredi kiselost koju zeli . Za dekoraciju stavim salatu u Jakobove kapice!
mirtina kuhinja: Cupcake
mirtina kuhinja: Cupcake: Moji su decki jutros glasali za Mufine! Inace ih pravim samo u tamnoj varijanti, ali smo danas umijesali i bijelu cokoladu! Luka, moj sin ih...
ponedjeljak, 14. travnja 2014.
Cupcake
Moji su decki jutros glasali za Mufine! Inace ih pravim samo u tamnoj varijanti, ali smo danas umijesali i bijelu cokoladu! Luka, moj sin ih je ocijenio sa 9 jer nisu sa nuttelom , ali je Lana , kcer bila odusevljena. Recept : 5 jaja,7 zlica jusnih secera u prahu, 10 dkg otopljene bijele cokolade, 3 zlice ulja, 5 zlica mlijeka, 7 zlica glatkog brasna, na vrh noza praska za pecivo. Izmiksati prvo jaja, zatim dodati secer, otopljenu cokoladu te ponovo dobro izmiksati. Na kraju dodati mlijeko i brasno sa praskom za pecivo te jos malo promoksati, ali sa manjom brzinom. Puniti kalupe u koje prethodno treba staviti papirnate casice ili ne , ali ja mrzim prati kalup pa ih koristim i lijepo izgledaju. Casicu napunimo do pola, onda punjenje( puding, nuttela, kockica cokolade, marmelada) ovisi o ukusima, dopuniti tijesto do vrha. Peci u prethodno zagrijsnoj pecnici na 180•C , nikako u hladnu jer ce tijesto curiti. Za 25 min su gotovi i odlicni. Evo i slika
Pretplati se na:
Postovi (Atom)