nedjelja, 14. rujna 2014.

Makarons

Pocela sam vrlo rano peci kolace, recepti su mi uvijek bili neka misao vodilja, ali na kraju je svaki kolac dobio nesto moje! To je trajalo sve do Macaronsa. Za ljetne praznike mi je dosla moja Katja, necakinja, ona ih obozava, pa smo krenule u pripremu. Prvi put nisam uzela ni vagu, jer sto ce meni tako iskusnoj vaga mislim. Ispali su kao Kraseve krasotice! Nismo ni gulili badme, ni vagali, i onda se nacudavali kako nam nisu uspjeli. Drugi put sam ogulila bademe , ali opet nisam vagala i opet zavrsili u smecu! Tada sam otisla u Milenij pekarnicu i kupila par da ih proucim! 6 malih Macaronsa sam platila 36 kn, skupo proucavanje! I opet nacudavanje kako su tako skupi. Nego slijedeci put smo susjeda Tina i ja sve odmjeravale, ali nismo odvojile bjelkanjke i pustile ih u fridgu 3 dana . Previse ih promijesale, razvodnili se , bilo je smjese svuda, samo ne tamo gdje je trebalo! Evo rezultata
Ha, ha ovaj put nisam mogla naci ni usporedbu na sta su licili. I kao sa svim sto mi ne polazi za rukom, ja se zakacim kao pijan plota. Ovaj petak sam lijepo odvojila 4 bijeljanjka i stavila ih u tupperver zdjelicu koja ima vakum! Znaci radim ih u Nedjelju, zahvaljujem sinku sto je cuvao Lanu jer bez toga ne bi bili izvedivi! ( dosli su malo preskupi Macaronsi jer su razbili ekran od ipada) , ali ajde i svo zlo s tim! Nego za otprilike 40 Macaronsa nam je potrebno
100 g bjeljanjka( pripremite 4 bjeljanjka pa da ne fali) 125 g mljevenih badema, 200 g secera u prahu, 25 g kristal secera, prstohvat soli, boja u gelu po zelji. 
Izblansirati bademe i oguliti ih, bjeljanci nam se moraju stopliti na sobnu temperaturu tako da ih prije izvadimo iz fridga! Bademe prvo sameljemo sa mlincem za orasaste plodove, zatim ih osusimo u pecnici na oko 150•C  oko 8 min, paziti da ne zagore, obavezno koristiti papir za pecenje! 
Nakon susenja opet ih sameljemo u mlincu za kavu i opet na susenje, isti postupak.
Pomijesamo bademe i secer u prahu, te ih prosijemo, stavimo postrani! Bijeljanjke sa prstohvatom soli izmiksamo u cvrst snijeg, zatim im pomalo dodajemo kristal secer i boju koju zelimo, snijeg mora biti cvrst, ali ne smijemo ga nakon dodavanja secera dugo miksati jer ce nam se razvodniti. 
U snijeg u tri puta dodajemo prosijane bademe i secer u prahu! Mjesamo uvijek u istom pravcu, najbolje sa silikonskom lopaticom. Beremo sa krajeva i stavljamo u sredinu i tako dok sve ne umijesamo ( obavezno dodavati u tri puta ne odjedamput)! Smjesa nam mora biti sjajna, negdje sam procitala da ih se ne mijesa vise od 30 puta!
Na ref dolazi oblikovanje, ja u kuhinji imam veliki otok tako da sam na njegovu radnu povrsinu stavila papire za pecenje, Macaronse sam istiskala kroz vrecicu za ukrasavanje, nisu bas jednaki ali bit ce vremenom, najbolji omijer je 4x4!
Dobre su gustoce ako se vrh stopi sa cijelinom, a ako se razljevaju - nista vise srece drugi put negdje smo pogrjesili! Zatim prelazimo na susenje! Vrlo bitan korak! Ovako ' istisnute' Macaronse treba susiti na zraku oko 2 sata, moze i vise! Dobri su kad ih dirnemo , a na prstu nam ne ostane smjesa, kad ulove koricu!
Stavljamo tri tepsije u pecnicu jednu ispod druge i zagrijavamo na 150 • C. Gornju tepsiju vadimo i na nju stavljamo Macaronse, oprezno da ne popucaju i vracamo u pecnicu na 12 min, i tako dok ih sve ne ispecemo! Uvijek uzimamo tepsiju na kojoj se nisu pekli Macaronsi, a onu na kojoj jesu vracamo na donju resetkicu! Komplicirano - ma nije samo moramo paziti da se ne opecemo! Macaronsi su dobri ako dobiju supljikavi prsten ili kako ga neki zovu stopalo!
Kad se ohlade skidamo ih oprezno sa nozem, i punimo ih kremama koje bojama pasu Macaronsima! Ja sam ovaj put malo varala pa sam ih spajala nuttelom i domacom marmeladom od sumskog voca! 
Stavimo ih u neku zdjelu sa poklopcem i sa njima u fridg da se malo stisne krema, barem do drugi dan! 
Jedva cekam sutra! :D Pouka - treba slijediti recept jer nista od Macaronsa, i sad znam zasto jedan keksic kosta 6 kn!

Nema komentara:

Objavi komentar