utorak, 24. veljače 2015.

Punjena patka


U nasoj kući piletina je najzastupljenije meso, kako god je napravim djeca je vole! Medutim, tu i tamo se nade na stolu i pokoja patkica i purica. 
Patku sam radila za Božić, bolje reći dvije patke, jednu od 4 kg i jednu od 2,5 kg.  To su domaće patkice , a teta koja ih uzgaja je mamina školska prijateljica tako da znamo da su papale samo najbolje! 


Naravno da je moj recept za punjenu patku isprepleten receptima dviju susjeda, tete Marice i tete Željke, jedna je Varaždinka , a jedna Slavonka, nema bolje kombinacije!

Potrebno:
1 patka od 4 kg
Marinada:
4 naranče
1 velika žlica soli
1 velika žlica prosijane vegete
2 žlice meda
Nadijev:
5 dkg špeka ili ti pancete
jetrica od patke
1 kapula
1 češanj češnjaka
20 dkg šampinjona
Peršin
1 suho pecivo
1 jaje
Sol
Papar


Priprema:
Ako je patkica zamrznuta onda je svakako odmrznuti barem 24 h prije pripremanja! Iscijediti 4 naranče, dodati med, sol i vegetu i dobro natrljati patku, staviti marinadu i u unutrašnjost. Patka bi u marinadi trebala stajati barem 12h u hladnjaku, ali najbolje je 24 sata.

Nadjev:
Na malo ulja prodinstamo špek, kapulu, jetrica,šampinjone, posolimo i popaprimo po želji. Nadijev ohladimo i u njega dodamo jaje, peršin, češnjak, usitnjeno pecivo! Dobro promiješamo, napunimo patku!


Patku stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 • C oko 2 h i 30 min. Ja sam pekla patku u foliji negdje oko 1 h i 30 min, a onda otklopljenu! Iako je patka masna brzo gori pa je treba nakon otkrivanja često polijevati!
Ispečenu patku prije rezanja pustiti da počiva oko pola sata!


Kožica je fenomenalna, a ovako se može napraviti i pile, naravno prilagoditi sastojke kilaži!



Nema komentara:

Objavi komentar